Kaikkien aikojen parhaat shakin pelaajat

Maailman parhaimpiin shakinpelaajiin lukeutuu 1963 syntynyt Garry Kasparov. Hän voitti maailmanmestaruuden kaikkien aikojen nuorimpana ollessaan 22-vuotias. Hän pysyi maailman mestarina 15 vuotta, ja oli vuodesta 1985 maailman parhaaksi luokiteltu pelaaja aina eläköitymiseensä saakka, vuoteen 2015. Kasparov on voittanut Shakin Oskar-palkinnon yhteensä 11 kertaa. Vain Magnus Carlsen on ylittänyt hänen virallisen 2851 pisteen tilin. Magnus Carlsen on vasta uransa alussa, mutta jo 23-vuotiaana maailmanmestari.

kasparov

Robert Ficher on vaikuttanut shakkikentällä myös esimurrosikäisestä saakka. 1943 syntynyt voitti jo 14-vuotiaana kaikki kahdeksan Yhdysvaltojen osavaltioiden mestaruuskisaa, joihin osallistui. 1970-luvun alussa hänestä oli tullut länsimaiden vaikutusvaltaisin shakinpelaaja modernissa ajassamme.

Anthony Karpov on 1951 syntynyt pelaaja on voittanut Shakin Oscar-palkinnon yhdeksän kertaa ja oli hallitseva maailmanmestari ennen Kasparovia 10 vuoden ajan.

José Raúl Capablancaa on kutsuttu kaikkien aikojen parhaaksi loppupelin pelaajaksi suurimmaksi sekä luonnonlahjakkuudeksi shakkihistoriassamme. 1888 syntynyt mestari on hävinnyt vain 34 peliä aikuisurallaan, ja 27 hänet päihittäneestä pelaajasta vain neljä onnistuivat voittamaan mestarin ainakin kahdesti.

Parhauden määritelmä on aina kompleksi, ja siksi rajaa on vaikea vetää huippupelaajien välille tai vaikka uusien tulokkaiden karsinassa kirmailevien aloittavien pelaajien suhteen. Esimerkiksi Alexander Alekhine, Emmanuel Lasker, Paul Morphy sekä Wilhelm Steinitz ovat kaikki huipputasoa ja shakin pioneeripelaajia.