Kuuluisat Shakkiottelut

Tunnettuja shakkiotteluita löytyy historiasta joitakin erittäin mieleenpainuvia, kuten esimerkiksi vuonna 1972 Islannissa järjestetty yhdysvaltalaisen Bobby Fischerin ja neuvostoliittolaisen Boris Spasskin välillä käyty MM-ottelu. Juuri tämä ottelu kiinnitti koko maailman huomion, sillä niin sanottu kylmä sota vallitsi Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välillä, ja ihmiset mielsivät ottelun eräänlaisena kylmän sodan lautapelimuunnelmana.

Vuonna 1997 käytiin kuuluisa 6 pelin shakkiottelu, jossa venäläinen Garri Kasparov pelasi IBM:n Deep Blue –tietokonetta vastaan. Kasparov voitti yhden ottelun, kun tietokone voitti kaksi. Muut kolme peliä päättyi tasapeliin. Tämä lisäsi huikeasti pelaajien kiinnostusta tietokoneella käytävään shakinpeluuseen.

Shakin maailmanmestareita

Kuuluisia shakin maailmanmestareita löytyy useita kymmeniä, mutta jotkut erottuvat hieman enemmän muista, kuten esimerkiksi Boris Spasski, joka kantoi shakin MM-titteliä vuosina 1969–1972 välisen ajan. Ensimmäisen maailmanmestaruutensa hän voitti Tigran Petrosjania vastaan, joka oli kansainvälisesti tunnustettu shakin suurmestari. Spasski puolusti titteliään rohkeasti, mutta menetti sen Reykjavikissa Bobby Fischerille vuonna 1972. Ottelu oli legendaarinen ja voittaessaan hänestä tuli tähän saakka ainoa amerikkalainen, joka on voittanut shakin maailmanmestaruuden. Bobby Fischer oli yksi lahjakkaimpia shakin pelaajia kautta aikojen.

Anatoli Kasparov on venäläinen shakin pelaaja, joka urallaan voitti useita maailmanmestaruuksia vuosina 1975–1985. Lisäksi hän oli FIDE:n (Maailman shakkiliitto) maailmanmestari vuosina 1993–1999. Vuonna 1985 Karpov menetti tittelin Garri Kasparoville. Garri Kasparov oli voittaessaan mestaruuden vuonna 1985 siihen saakka kautta aikain nuorin shakin maailmanmestari. Kasparov oli maailmanmestari vuosina 1985–2000, kunnes menetti tittelinsä Vladimir Kramnikille. Kasparov perusti oman shakkiliiton vuonna 1993, joka sai nimen Ammattilaisten shakkijärjestö PCA.

Vladimir Kramniki puolusti titteliään vuosina 2000–2007 kunnes hävisi ottelun intialaiselle Viswanathan Anandille. Magnus Carlsen on norjalainen ihmelapsi, joka on kaikkien aikojen nuorin pelaaja, joka pääsi maailmanlistan kärkeen. Carlsen päihitti vuonna 2011 silloisen shakin maailmanmestarin Viswanathan Anandin ja on siitä lähtien pitänyt MM-titteliä itsellään.