London Chess Classic

London Chess Classic on shakkifestivaali, joka tapahtuu Lontoon West Kensingtonissa. Tapahtumassa kohtaavat maailman parhaat shakin pelaajat, jotka kutsutaan turnaukseen. Lippuja on myös mahdollista ostaa niin vierailijaksi kuin pelaajaksikin, ja esimerkiksi nuoret sekä naiset pääsevät tapahtumaan ilmaiseksi. Monenlaisia shakkitapahtumia liitetään festivaalin yhteyteen: Junioritapahtumia, amatööri-kisoja, näyttelyitä, valmennusta ja luentoja.

Peliajat pidetään klassisen shakin rajoissa: 40 siirtoa kahdessa tunnissa, 20 siirtoa seuraavan tunnin aikana ja sitten lisäksi 15 minuuttia, jonka jälkeen 30 minuutin lisällä per siirto pelin loppuun saakka. Turnauksessa käytetään Sofia-sääntöä, minkä myötä aikaiset tasapelit eivät ole mahdollisia. Voitosta pelaaja saa kolme pistettä, tasapelistä puolestaan yhden pisteen.

Seitsemättä kertaa järjestetyn turnauksen voitti vuonna 2015 odotusten mukaisesti Shakin Justin Bieberiksikin tituleerattu shakin maaimanmestari, norjalainen Mangus Carlsen, joka on kolmanneksi nuorin suurmestari shakissa kautta aikojen. 9,5 tunnin pelipäivän päätteeksi voitosta kilpailivat Carlsenin lisäksi hollantilainen suurmestari Anish Giri, nuori ikäinen hänkin, ja ranskalainen suurmestari Maxime Vachier. Tasapeliin päättyneiden pelien määrä turnauksessa oli 77,8 %.

Garry Kasparov on sanonut LCL:n haastattelussa tämän turnauksen todistavan, ettei klassinen shakki ole vielä syrjäytetty urheilulaji. Pelissä oli hänen mielestään useita virheitä, mutta ”virheet ovat osa hyvää showta”. Suomen Alia Dannenberg on vihjannut, ettei shakissa ole kyse sattuman varaisista onnenkantamoisista. Voittaja vain sattuu tekemään vähemmän virheitä