Shakki – älypelien kuningas

Shakki on lähes kaikille tuttu lautapeli, mutta monelle shakki on antanut vaikeaselkoisen pelin vaikutelman, jota on hankala oppia. Itse asiassa shakki on jännittävä älypeli, jossa käytetään erilaisia strategioita, jotta voitettaisiin vastustaja. Shakin historia on hieman hämärän peitossa, sillä alkuperämaata on vaikea varmistaa, mutta yleisesti varmimpana shakin kotimaana pidetään Intiaa tai Kiinaa, koska näistä maista on todisteita vastaavanlaisten pelilautojen ja -nappuloiden käytöstä.

Shakki on lukemattomia vuosia viihdyttänyt ihmisiä ympäri maailman kiehtovalla pelin kululla, jossa joskus peli loppuu muutamassa minuutissa ja joskus istutaan pelilaudan ääressä useita tunteja ja mietitään oikeaa siirtoa, jolla peitota vastustaja.
Shakkiin sisältyy pelilauta, jossa on 8 x 8 ruutua, jotka ovat vuorotellen mustia ja valkoisia. Lauta asetetaan pelaajien väliin niin, että kummallakin on vaalea kulma laudan oikeassa alakulmassa. Pelaajia on aina kaksi ja toinen pelaa mustilla nappuloilla ja toinen valkoisilla. Molemmilla on 16 pelinappulaa; yksi kuningas ja kuningatar, kaksi tornia, lähettiä ja ratsua, sekä 8 sotilasta, lueteltuna tärkeimmästä vähemmän tärkeään.

Shakkinappulat asetetaan kahteen riviin; ensimmäiselle riville sijoitetaan korkea-arvoisimmat nappulat, ja tornit kumpaankin sivuun. Toiselle riville pelaajasta katsottuna sijoitetaan sotilaat. Pelin aloittaa pelaaja, jolla on valkoiset pelinappulat ja pelin tavoitteena on vangita vastustajan kuningas. Muut pelissä olevat nappulat voidaan lyödä ja poistaa laudalta. Kuninkaan joutuessa vangituksi tulee “matti”. Pelaaja voi myös luovuttaa pelin esimerkiksi kaatamalla kuninkaansa tai ilmoittamalla luovuttavansa. Kyseessä on tasapeli, kun pelaaja, jolla on siirtovuoro, ei ole sallittuja siirtoja, eikä tilanne ole shakki.