Shakki Suomessa

Suomessa shakki on ollut jo noin 150 vuotta ja vuonna 1983 shakista tuli urheilulaji. Suomessa toimii vuonna 1922 perustettu Suomen Shakkiliitto, joka on vaihtanut nimeään muutaman kerran vuosien saatossa, mutta jo vuonna 1886 perustettiin Helsingin Shakkiklubi. Suomen Shakkiliitto järjestää vuosittain shakin SM-turnauksia, jossa pelaajat ottavat mittaa toisistaan.

Yksi tunnettu suomalainen shakinpelaaja on Kaarle Ojanen, joka tunnettiin Suomessa lempinimellä Kaarle XIII SM-voittojensa mukaan. Hän sai vuonna 1952 FIDE:n kansainvälisen shakkimestarin arvon.

Shakkiturnaukset Suomessa

Shakkiturnauksia järjestetään Suomessa pitkin vuotta ja jopa viikoittain. Lisäksi löytyy turnauksia myös kiinnostuneille nuorille ja lapsille. Shakkiturnauksia järjestää Suomen Shakkiliitto, sekä paikallisella tasolla useat kunnat järjestävät seurakilpailuja, sekä eri seurojen välisiä otteluita. Muun muassa Helsingin Shakkiklubi on aktiivinen shakkiseura, joka on vaikuttanut Suomen shakin pelaajiin jo vuodesta 1886. Lisäksi Tampereella Tammer-Shakki järjestää aktiivisesti turnauksia ja Jyväskylässä järjestetään perinteinen Heart of Finland -shakkiturnaus vuosittain. Jyväskylässä järjestetään myös talvella shakkiturnauksia, joissa on runsaasti lahjakkaita pelaajia mukana. Kansainvälinen Haminan ”Valojen Yön” –shakkiturnaus on myös jännittävä tapahtuma ja erinomainen lisä Suomen syksyyn. Alkujaan Valojen Yö oli suunniteltu vaellus-tyyliseksi tapahtumaksi, mutta suuren suosion myötä tilaisuus on laajentunut ja saanut uusia aktiviteetteja mukaansa. Lisäksi myös esimerkiksi Lappeenrannassa, Porissa ja Savonlinnassa järjestetään ahkerasti shakkiturnauksia.