Shakkistrategiat

Strategiapelien aatelisessa shakissa taktiikka ja itse strategia määrittävät koko pelin kulkua. Nämä kaksi tukevat toisiaan ja vaikuttavat toisiinsa, ja hallitakseen hyvän strategian, on pelaajan tunnettava taktiikkansa.

game

Taktiikka tarkoittaa muutaman siirron suunnitelmaa, jolla pyritään edun saavuttamiseen. Shakissa on useita erilaisia taktisia peruskuvioita, joihin pelaajan on hyvä tutustua välttyäkseen taktisilta virheiltä. Aloittavalle pelaajalle hyödyllisiä taktisia siirtoja ovat esimerkiksi haarukka, paljastus, kiinnitys tai ylikuormitus. Taktiikoiden ymmärtäminen on välttämätöntä, jotta pelaaja voisi hahmottaa oman strategiansa, mutta myös pohtia vastustajan aivoituksia.

Joidenkin pelaajien mielestä 90 % pelistä on taktiikkaa, ja loput 10 % strategiaa, pelasitpa sitten aloittelijana tai maailmanmestarina. Strategia tarkoittaa suuren kuvan hahmottamista: Sitä pelaajan ajatusta siirtojen takana, mikä tulee näkyviin vasta usean siirron jälkeen. Taktinen osaaminen muodostaa lopulta myös strategiaa.

Strategiselle pelaamiselle (eli asemapelille) on lukuisia ominaisia piirteitä. Hyvä peruslähtökohta aloittelijalle on, että sotilaita kannattaa liikutella vahtimaan niitä ruutuja, joihin vastapuoli mielellään sijoittaisi upseereitaan. Sotilaat on hyvä pitää vahvoina muiden sotilaiden tuella. Yksinäinen sotilas on helppo saalis.

Aloittelijalle hyödyllinen on myös sisilialainen puolustus, joka on suosittu pelin avaus, joka alkaa keskiruudun lähettyviltä sotilailla. Tällä puolustuksella on maine avauksena, joka on tilastollisesti paras strateginen avaus. Tällä pelaaja välttää symmetrisen jatkon, mutta kyseessä ei suoranaisesti ole kehityssiirto. Kehityssiirrot ovat strategisen ajattelun tulosta, jolla puolestaan tarkoitetaan nappuloiden kehittymistä hyödyttömästä asemasta hyödylliseen: Se tarkoittaa raskaiden upseereiden sijoittamista ruutuihin, joista ne voivat aktiivisesti vaikuttaa pelin kulkuun.

Parhaiten strategisia lähtökohtia voi selvittää opiskelemalla esimerkiksi netistä, mutta myös pelaamalla.