Suomen parhaat shakinpelaajat

Parhauden määritelmä on haastava. Onko paras se, jolla on takanaan eniten mestaruuksia, vai hallitseva Suomen mestari? Suomen parhaat shakin pelaajat on listattu Suomenmestaruus –tilastoon miesten ja naisten sarjoihin. On vaikea löytää Suomesta shakkitilastoa, jossa vertailtaisiin suoraan miespelaajien ja naispelaajien tasoja.

finland

Jos lähdetään viime vuosien mestaruusvoittojen tuloksista, Suomen parhaimpiin shakin pelaajiin kuuluvat Alia Dannenberg, Anastasia Nazarova, Heini Puuska, Tanja Tuominen, Mika Karttunen, Mikael Agopov ja Sampsa Nyysti, Joose Norri sekä Suomen kansainvälisesti menestyneimpiin shakinpelaajiin lukeutuva Tomi Nybäck, joka teki Suomessa historiaa voittamalla kaikki yhdeksän peliään SM-kisoissa vuonna 2008.

Heini Puuska ja Mika Karttunen ovat Suomenmestareita vuodelta 2014. Alia Dannenberg on menestynyt hopeamitalisti samalta vuodelta, ja Anastasia Nazarova pronssimitalisti. Joose Norri puolestaan voitti ensimmäisen suomenmestaruutensa 21-vuotiaana. Hän lukeutuu mestaruushistorian kärkipäähän voitoillaan. Enemmän mestaruusvoittoja on vain neljällä pelaajalla.

Suomen shakkiliiton tilaston mukaan mestaruusvoitoista kärkisijaa pitää Sirkka-Liisa Landry (Vuorenpää) 16 mestaruudella. Seuraavana on Kaarle Ojanen 13 mestaruusvoitolla, ja sitten Mika Karttunen seitsemällä voitolla. Johanna Paasikangas-Tellalla ja Tanja Tuomisella on Norrin tapaan mestaruusvoittoja viisi.